• Van der Horst Vastgoedinitiatief
  • Van der Horst Vastgoedontwikkeling
  • Van der Horst Vastgoedconsultancy

Archeologische opgravingen Hart van Grave gestart!

Op maandag 29 november is de feitelijke opgraving in het kader van de archeologische werkzaamheden rondom het plan ‘Hart van Grave’ begonnen. Aanvankelijk was deze al eerder gepland, echter door omstandigheden kon dit niet eerder uitgevoerd worden. Voorafgaand aan de opgravingen zijn het straatwerk en andere obstakels in het terrein verwijderd.

Het plan ‘Hart van Grave’ voorziet in de ontwikkeling en bouw van 45 appartementen, 2.000 m² commerciële ruimten en een parkeerkelder voor ca. 100 auto’s op de locatie van het voormalige gemeentehuis van Grave aan het Hofplein.

Archeologie is de wetenschap waarbij we ons bodemerfgoed onderzoeken om onze bewoningsgeschiedenis te kunnen reconstrueren. Van onze herinneringen als samenleving ligt namelijk 99% onder onze voeten in de bodem verborgen. Voor het plangebied Hart van Grave heeft het vooronderzoek aangetoond dat hier nog honderden jaren aan muurwerk in de grond ligt, net als de restanten van de grote stadsbrand uit 1415 en zelfs nog oudere sporen van bewoning. Voordat het gebied afgegraven wordt om het plan Hart van Grave mogelijk te maken, worden eerst al deze archeologische resten gedocumenteerd. Zo gaan de herinneringen van Grave niet verloren. 

De werkzaamheden zullen worden uitgevoerd door een specialist op dat gebied, ARC BV, in samenwerking met amateur-archeologen van Stichting Graeft Voort. De werkzaamheden zullen tien tot twintig weken in beslag nemen. Tijdens deze periode zal extra aandacht besteed worden aan promotionele- en onderwijsactiviteiten waarover we u via diverse kanalen zullen informeren.

Tijdens de weekmarkt zullen er wel werkzaamheden worden uitgevoerd binnen het plangebied, echter er zal geen vrachtverkeer zijn in de Hoofschestraat, op de Hoofdwagt en de Markt. 

Tijdens de werkzaamheden is het voor buitenstaanders niet toegestaan de bouwplaats te betreden. Dergelijke locaties zijn veelal ook in trek bij amateur-archeologen die niet via een erkende organisatie geregistreerd staan en schade kunnen toebrengen aan de aanwezige archeologische waarden of vondsten alvorens gedocumenteerd en veiliggesteld van de locatie verwijderen. Graag verzoeken wij u opmerkzaam te zijn hierop en ons hierover te informeren, mocht u met name buiten kantooruren activiteiten op de bouwlocatie waarnemen!

Voor meer info of meldingen kunt u contact opnemen met Van der Horst Ontwikkelingsgroep, telefoonnummer 0485-335430 of per mail aan info [at] hartvangrave [dot] nl .

Drupal