• Van der Horst Vastgoedinitiatief
  • Van der Horst Vastgoedontwikkeling
  • Van der Horst Vastgoedconsultancy

Herontwikkeling Zandstraat "Ganapja", Gennep

Opdrachtgever Van der Horst Vastgoedinitiatief, Cuijk
Architect Bulkens Architecten, Molenhoek
Ontwikkeling Van der Horst Vastgoedontwikkeling

Historie Gennep

Gennep is afgeleid van het Keltische 'Ganapja'. Het verwijst daarmee naar de locatie van Gennep: plaats waar twee wateren samenkomen, de Maas en de Niers.

De plaats, waar een (romeinse) weg van west naar oost én een weg van zuid naar noord gezamenlijk via een doorwaadbare plek de Niers overstak.

Gennep koopt rond 1300 stadsrechten. Tot het ambt Gennep behoren dan de woonconcentraties Milsbeek, Ottersum, Ven-Zelderheide, Heijen, Oeffelt en nog een tiental gehuchten. Gennep veranderde ongewild vaak van oppergezag: Kleefs, Pruisisch, Frans, Nederlands, Belgisch en weer Nederlands. Maar steeds lag het stadje aan de rand van het rijk.

Bij de aanleg van de particuliere spoorlijn Boxtel-Wesel vragen economische motieven om een zo rechtlijnig mogelijk tracé. Dat passeert Gennep op enkele honderden meters. Deze noord-zuid- en oost-westverbinding verlossen Gennep uit het isolement. Vooral het spoor geeft Gennep een duw opwaarts (industrie, werk, transport, huizenbouw).

De tweede wereldoorlog maakt een abrupt einde aan het begin van opbloei. Gennep werd voor 70% verwoest.

De 50-er jaren worden gekenmerkt door wederopbouw en een industriële revival: textielbedrijven als Kann & Co, Juvena, Lingano, Bleycon, en verder de Page, Zuid-Ooster Busbedrijven, Ancilla en transportbedrijven helpen Gennep aan toenemende welvaart.

De gemeente Gennep vaart tegenwoordig nog steeds op deze koers. Belangrijke zaken worden steeds concreter in uitvoering gebracht, zoals een Regionaal Overslag Centrum (ROC) aan de Paesplas, een nieuw industrieterrein ‘De Brem’ in de nabijheid van de A77 en een gerenoveerde stadskern als toeristische trekpleister.

 Appartementen te Gennep

Het is straks aantrekkelijk wonen in het plan aan de Zandstraat. Wonen in het centrum wint aan populariteit bij zeer uiteenlopende doelgroepen. Dat is terecht, want deze woonvorm heeft specifieke voordelen zoals goede bereikbaarheid, dichtbij de activiteiten, grote betrokkenheid bij de gemeenschap en de algemene voorzieningen dichtbij in combinatie met het gevoel van veiligheid.

 Bijzondere architectuur

Door de unieke ligging worden er bijzondere eisen gesteld aan de bebouwing. Eisen waaraan zowel de architectuur als de functionaliteit van dit woningbouwplan ruimschoots voldoen. 

 

Neem voor meer informatie contact op met Smedema Makelaars - Taxateurs, (0485) 51 24 95

Drupal