• Van der Horst Vastgoedinitiatief
  • Van der Horst Vastgoedontwikkeling
  • Van der Horst Vastgoedconsultancy

Nieuwbouw Plan 'Hart van Grave' 45 appartementen, 2.000 m² commerciële ruimte, parkeerkelder ± 100 auto's

Meer informatie:   Projectwebsite
Opdrachtgever Van der Horst Vastgoedinitiatief
Architect Crepain Binst Architecture NV, Antwerpen
Ontwikkeling Van der Horst Vastgoedontwikkeling
Realisatie HKM Realisatie

In hartje Grave verrijst een project dat toekomst en verleden met elkaar zal verbinden, met de toepasselijke naam “Hart van Grave”.

Het verdwijnen van het oude stadhuis aan het Hofplein biedt de kans hier een uniek project te realiseren dat tevens beantwoordt aan de vraag naar extra woon- en winkelruimten in het centrum van Grave.
Het is een uitdagende en boeiende opgave, want bouwen in een historische context vergt enige omzichtigheid, maar biedt ook kansen.
Architectuur met een eigentijds karakter, die aansluit bij de historische context. Dat is een delicate evenwichtsoefening tussen oud en nieuw, waarbij het oude een meerwaarde krijgt en het nieuwe niet teveel aandacht opeist. Of zoals Jo Crepain het zo mooi kon zeggen: “Fluisteren is beter dan schreeuwen.”
Het ontwerp respecteert en optimaliseert het stedenbouwkundige patroon waar Grave zo bekend om staat. Zo wordt de winkelcarré vervolledigd met kleine en grotere winkels. Er wordt voorzien in intieme pleintjes, zoals het plein aan de voet van de karakteristieke klokkentoren en het besloten verhoogde plein waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en van de zon kunnen genieten. Daarnaast zijn er bijzondere doorkijken en verwijzingen naar het historische stratenpatroon, die de sfeer en kwaliteit van het oude Grave oproepen. Een grote ondergrondse parking garandeert dat dit beeld gevrijwaard blijft van te veel blik op straat en zorgt bovendien voor extra wooncomfort.
Bij de uitwerking van het plan hebben we zorgvuldig gekeken naar typische kenmerken van de graafse binnenstad. Zo is het plan opgedeeld in individuele panden met elk een eigen uitstraling, mede vormgegeven door een bijzondere detaillering. De typische hoge verticale ramen zorgen voor licht tot diep in de woningen. Vrijwel alle panden zijn voorzien van een kap, met daarin discreet opgenomen zuid-georiënteerde dakterrassen voor optimale bezonning en privacy.
Hoe verschillend de panden onderling ook zijn, samen vormen zij een duidelijk architectonisch ensemble: het “Hart van Grave”.
 
 
 
Luc Binst, Architect/CEO
Crepain Binst Architecture, Antwerpen
Drupal